Malekurs

Portrettkurs med Helene Knoop

Lørdag 7. og søndag 8. oktober

Tid: 10.00-14.00

Pris; 3.200 Kr

Informasjon/ billetter: https://billetto.no/e/portrettkurs-med-helene-knopp-billetter-860423

 

Bli med på Helene Knoops workshop med fokus på portrett. 7/8 oktober 2023

Vi kommer til å bruke det meste av tiden til å male fremfor teori. Med Knoops egen måte å bruke lys, bakgrunn og arbeidet med en modell får deltagerne et godt grunnlag for hvordan bygge opp et portrett.

Hver deltager får nøye, individuell veiledning. Vi bruker levende modell under kurset og maler med oljemaling på lerret.
I løpet av de to dagene arbeider vi med skissering, lyssetting, komposisjon, fargelære og ikke minst hvordan male hudtoner og gjenskape modellen foran deg på et lerret.

Teknikk: Olje på lerret

Materialliste:

 • Staffeli (Helene har noen få til utlån, ta kontakt dersom det er ønskelig).
 • Oljemaling: Titanhvit, Gul ocher, Old Holland Yellow Brown, Vermillion rød, Venetiansk rød eller Engelsk rød, Rå umber, Brent umber, Jernoxyd svart, varm grå, Brilliant yellow. Ta med det dere har, det blir mulighet for å kjøpe den malingen dere trenger til selve kurset, kontakt Helene.
 • Pensler: Svinebustpensler og syntetiske/eller mårhårspensler, en blanding av flate og avrundede, store og små.
  lerret minimum 20 x 30 cm, maks 50 x 60 cm. Forbered gjerne lerretet med å lasere et tynt lag med akrylfarge, rå umber, dersom det er et hvitt lerret. Dersom du ikke har gjort dette før kan jeg hjelpe til med det første kursdag.
 • Skisseblokk, blyanter, kull, filler (til å tørke penselen med)
 • Malemedium: Vi anbefaler en blanding av 60% linolje og 40% terpentin. Dersom dere har noe annet medium, pass på at det ikke inneholder hovedsakelig terpentin p.g.a. lukt. Vi er mange mennesker over mange timer i ett rom.
  Palett.
 • Dersom det er spesielle redskaper dere bruker til vanlig er det selvsagt lov til å medbringe.


Program:

Dag en: Møt i verkstedet i andre etasje på Sjøholmen.
Pause kl 12.00.
Introduksjon og samtale om å male portrett.
Vi begynner med å tegne, lyssetting etc. Etter dette starter å male med levende modell.

Dag to: Male etter modell, felles og individuell oppfølging.
Pause kl 12.00.

 

Mal hverandre! Portrettmaling med Helene Knoop

Dato:

Lørdag 11. november

Tid:
16.00 – 19.00
Passer for:
Alle nivåer
Pris:
790,-
Informasjon / billetter:

https://billetto.no/e/mal-hverandre-med-helene-knopp-billetter-860424

Kurset foregår på verkstedet i andre etasje.

Dette er et kurs som passer for par, vennepar eller to og to som ønsker å male portrett fra levende modell; hverandre.
Vi bruker goachemaling, men man kan også velge fritt hvilken type maling man ønsker å bruke. Kurset inkluderer lerret, maling og pensel. Helene Knoop vil demonstrere hvordan hun bygger opp et portrett og hjelper deltagerne under kurset til å få frem et portrett. Det kreves ingen forkunnskaper til dette kurset, kun en åpenhet og nysgjerrighet til kunsten å male et portrett!

Mal selvportrett med Helene Knoop

Dato(er):

Lørdag 18. og søndag 19. november

Tid:
10.00 – 14.00
Pris:
3.000,-
Informasjon / billetter:

Over to dager arrangerer Helene Knoop en workshop med fokus på selvportrett.

Vi bruker det meste av tiden til å male fremfor teori. Med Knoops egen måte å bruke lys, bakgrunn og arbeidet med selvportrett får deltagerne et godt grunnlag for hvordan bygge opp et portrett.

Hver deltager får nøye, individuell veiledning.
Vi bruker levende modell (deg selv fra speil) under kurset og maler med oljemaling på lerret.

I løpet av de to dagene arbeider vi med skissering, lyssetting, komposisjon, fargelære og ikke minst hvordan male hudtoner og gjenskape deg selv på lerretet.

Praktisk informasjon:

Teknikk: Olje på lerret

Materialliste:

 • Speil
 • Staffeli (Helene har noen få til utlån, ta kontakt dersom det er ønskelig).
 • Oljemaling (anbefaling): Titanhvit, Gul ocher, Old Holland Yellow Brown, Vermillion rød, Venetiansk rød eller Engelsk rød, Rå umber, Brent umber, Jernoxyd svart, varm grå, Brilliant yellow. Dere kan også ta med det dere vanligvis bruker.
 • Pensler: Svinebustpensler og syntetiske/eller mårhårspensler, en blanding av flate og avrundede, store og små.
 • Lerret: Lerret minimum 20 x 30 cm, maks 50 x 60 cm. Forbered gjerne lerretet med å lasere et tynt lag med akrylfarge, rå umber, dersom det er et hvitt lerret. Dersom du ikke har gjort dette før kan jeg hjelpe til med det første kursdag.
 • Skisseblokk, blyanter, kull, filler (til å tørke penselen med)
 • Malemedium: Anbefaler en blanding av 60%linolje og 40% terpentin. Dersom dere har noe annet medium, pass på at det ikke inneholder hovedsakelig terpentin p.g.a. lukt. Vi er mange mennesker over mange timer i ett rom!
 • Palett.
 • Dersom det er spesielle redskaper dere bruker til vanlig er det selvsagt lov til å medbringe.


Program:

Dag en:
Vi begynner kl 10.00 i verkstedet i andre etasje.
Introduksjon og samtale om å male selvportrett.
Vi begynner med å tegne, lyssetting etc, deretter male.
Pause kl 12.00.

Dag to:
Fortsettelse selvportrett,
Felles og individuell oppfølging.
Pause kl 12.00 .
Kursholder:

Helene Knoop (f.1979, Drøbak) er en av Norges fremste figurative malere. Hennes motiver har klare assosiasjoner til italiensk renessanse- og barokkunst. I sine portretter viser hun oss sterk individualitet og fortolker den italienske renessansetradisjonen på nye måter. Hun har hatt flere, store separatutstillinger og er representert i samlinger i Norge, Sverige, England, Italia, Nicaragua og U.S.A. Helene Knoop maler det intime og beskriver menneskekroppen og sjelen på en levende og omfattende måte. Hennes motiver er knyttet til det klare, nordiske lyset i samspill med barokke komposisjoner som gjør Knoops arbeider til en signatur.

Har du spørsmål om kurset ta kontakt med [email protected]

 

Friluftsskolen

Friluftsskolen i Hagan har blitt en tradisjon; i over et tiår har vi arrangert malekurs om sommeren. 

Etter internasjonal karriere, kronet med den franske Salongens gullmedalje, returnerte Christian Skredsvig til Norge i 1885. Han bosatte seg først i Bærum, men flyttet ti år senere til Eggedal. Christian Skredsvig underviste sin Friluftsskole sommeren 1899, etter oppmuntring fra malerinnen Harriet Backer. Hensikten var å undervise i utendørs landskapsmaleri. 

Sommeren 2010 gjenoppstod Friluftsskolen. Hver sommer kan du, som Chr. Skredsvig, male den vakre utsikten fra Hagan med Solevann og Andersnatten i det fjerne. 

Malekursene undervises av Helene  Knoop og Jan-Ove Tuv i samarbeid med oldebarnet Hege Christina Skredsvig. 

KURSOPPLEGG:
Friluftsskolen er for malere på alle nivåer og aldere. Den eneste forkunnskapen er ønsket om å lære!
Introduksjon for nye elever den første timen, om hvordan man planlegger og starter et motiv (ved blyantskisser).Vi forklarer hensikten med ”redusert palett”, og viser i tillegg fremgangsmåte ved farveblanding, penselbruk, m.m.

Motivet er landskapet slik vi ser det fra vollen foran Skredsvigs hjem. Elevene oppfordres til å male på to motiver løpet av dagen (størrelse: ca 50 x 70 cm). Når vi maler landskap er vi selvsagt avhengige av været! Vi har derfor også en reserveplan, som består i å male etter landskapsstudier (reproduksjoner), stilleben eller interiør. Ta med et-to ekstra lerreter! Materialliste sendes automatisk ut når du har betalt. Ta med feltstaffeli! Begge lærerene er tilstede hele tiden og gir individuell veiledning. Vi demonstrerer også på eget maleri hvordan vi kan male det vi ser! Kontakt Helene Knoop for påmelding.  http://buskerudmuseet.com/hagan/hagan-formidling/